Wat is Social Return on Investment (SROI)?
Aanbestedende diensten zien graag dat iedereen meedoet in de samenleving; ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om dat te stimuleren, vragen ze in aanbestedingen naar Social Return on Investment (SROI). Vrij vertaald: hoe investeer je een deel van de opdrachtwaarde in de maatschappij?
Je komt SROI tegen op twee plekken in je aanbesteding.
1. SROI als minimumeis
Sommige aanbestedende diensten kiezen ervoor om SROI op te nemen als minimumeis. Dit betekent dat je een percentage, vaak 2% of 5%, van de opdrachtwaarde moet besteden aan social return. Hiervoor stel je na gunning een plan van aanpak op samen met het SROI-loket van jouw aanbestedende dienst.
2. SROI als gunningscriterium
Heb je te maken met een grote aanbesteding van een vooruitstrevende opdrachtgever? Dan vind je SROI terug in de gunningscriteria. In een plan van aanpak leg je uit welk SROI-percentage je behaalt en hoe je dit borgt. Hoe hoger het SROI-percentage en hoe beter je dit borgt, hoe hoger je score op dit gunningscriterium.
SROI bouwblokken
Een handige tool die veel aanbestedende diensten gebruiken zijn de SROI-bouwblokken. In dit framework heeft elke SROI-doelgroep en/of SROI-activiteit een vaste waarde. Of het nu gaat om stageplekken, gastlessen of arbeidsplaatsen voor mensen met een beperking. Zo weet je precies waar je aan toe bent en hoe jij een bijdrage kan leveren aan waardig werk voor iedereen (SDG 8).
Neem contact met ons op voor hulp bij je aanvraag
Een onweerstaanbaar SROI-plan schrijven? Wij helpen je graag verder.
Neem nu contact met René Meertens.