Doorgaan naar content
Corus Advies

BLVC-plan
in aanbestedingen

Bij bouwaanbestedingen wordt soms gevraagd om een BLVC-plan. Wat is het precies, en hoe stel je zoiets op?

Hulp nodig bij het aanvragen?

Een BLVC-plan: wat is het en hoe ga je te werk?

Bij bouwaanbestedingen wordt soms gevraagd om een BLVC-plan. BLVC staat voor Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie. Een strategisch document, bedoeld om een gestructureerde aanpak uit te werken voor alle maatschappelijke en operationele ‘randzaken’ bij een bouwproject. In deze blog staan we stil bij alle vier de BLVC-elementen; wat moet je bij ieder onderdeel behandelen, waarom is het belangrijk en hoe kun je het gebruiken om je winkansen te verhogen bij een aanbesteding?

BLVC-Plan.
In deze blog staan we stil bij alle vier de BLVC-elementen: Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie

Bereikbaarheid: naar een snelle doorstroom

In de bouwsector is bereikbaarheid een heel belangrijke zorg. Infrastructuur wordt omgeploegd, en bewoners en ondernemers willen er zeker van zijn dat wegen nog begaanbaar zijn en zij (en hun klanten) de woon- en werkplek nog kunnen bereiken. In het onderdeel Bereikbaarheid ga je in op maatregelen die je treft om doorstroom van het verkeer te waarborgen. Dus zorg dat je duidelijke bewegwijzering plaats bij omleidingen, laat zien dat je rekening houdt met winkeltijden en gedraag je zoals een goede gast dat betaamt.

Aanbestedingen winnen met onze hulp

Wil je de volgende aanbesteding winnen? Dat vraagt om meer dan een mooie tekst. Met onze experts en een heldere visie halen we samen de aanbesteding binnen. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Maak hieronder een keuze uit één van onze diensten.

Leefbaarheid: Duurzaamheid in Bouwprojecten

Leefbaarheid moet in een BLVC-plan breed worden gedefinieerd, en gaat om de leefbaarheid van mens, dier én milieu. Stikstof, omliggende natuur, energieneutrale woningbouw; dit is het punt waarop het van belang is dat je denkt over maatregelen voor de lange termijn. Dus wat kun je doen om geluidsoverlast te verminderen, kwaliteit van de leefomgeving te behouden of te verbeteren en welke extra maatregelen kun je nog meer treffen? Probeer je niet te beperken tot wat de concurrent ook doet, maar ga op zoek naar de meerwaarde. Inspiratie nodig? Bekijk hier de Sustainable Development Goals.

Veiligheid: Een Top Prioriteit op de Bouwplaats

In de bouwsector staat veiligheid bovenaan de prioriteitenlijst. Naast alle strenge eisen op de bouwplaats, hebben werkgevers ook een morele verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk risico’s van tevoren in te dammen. Want hoewel een ongeluk in een klein hoekje zit, wil je wel zorgen dat de consequenties uiteindelijk zo klein mogelijk zijn. In een BLVC-plan is het belangrijk om stil te staan bij de verschillende aspecten van veiligheid, en concrete situaties en maatregelen uit te werken. Laat zien dat veiligheid een topprioriteit is voor je team en alle betrokken partijen.

BLVC-Plan bouwsector.
In een BLVC-plan is het belangrijk om stil te staan bij de verschillende aspecten van veiligheid, en concrete situaties en maatregelen uit te werken

Communicatie: Transparantie en Samenwerking

De basis van een goed plan ligt in sterke communicatie. Duidelijke communicatie zorgt ervoor dat iedereen weet wat ze kunnen verwachten, en voorkomt een groot deel van de klachten. Met welke doelgroepen heb je te maken, wat zijn hun belangen en hoe stel je ze op de hoogte? Laat zien dat je aandacht hebt voor omwonenden, opdrachtgevers, overheden, ondernemers en verenigingen. Hoe je dat doet? Met brochures, nieuwsbrieven en apps, maar ook een informatiepunt of specifieke functies zoals bewonerscoördinators. Wees creatief, en vertel hoe je het project soepel laat verlopen voor alle betrokkenen.

Waarom is het BLVC-Plan Belangrijk in de Bouwsector?

In de bouwsector, waar projecten vaak complex zijn en impact hebben op de directe omgeving, is het BLVC-plan een handig instrument om aanbestedingen succesvol te doorlopen en zeker te weten dat je niets mist. Zo kom je tot een gestructureerde aanpak om naast de technische eisen ook te voldoen aan de maatschappelijke en duurzame verwachtingen.

Wij helpen jou bij je volgende bouwaanbesteding

Een goed doordacht en beschreven BLVC-plan kan het verschil maken tussen een goede en een uitstekende inschrijving. Door stil te staan bij bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie laat je zien dat je oog hebt voor de bredere context van een bouwproject. Hulp nodig met het samenstellen van een BLVC-plan? Neem contact op met een van onze ervaren strategen of planschrijvers. Wij helpen je graag.