Doorgaan naar content
Corus Advies

Selectiecriteria aanbestedingen

Bij aanbestedingen vormen selectiecriteria de basis voor het keuzeproces voor de juiste partners. Welke zijn dat, en waarom vinden Aanbestedende Diensten ze zo belangrijk?

Hulp nodig bij selectiecriteria?

Welke criteria selecteert de Aanbestedende Dienst op?

Bij aanbestedingen vormen selectiecriteria de basis voor het keuzeproces voor de juiste partners. Deze criteria variëren sterk en zijn afhankelijk van de specifieke behoeften en doelstellingen van verschillende opdrachtgevers. In deze blog benoemen we een aantal veelvoorkomende selectiecriteria, en waarom deze vaak prioriteit hebben voor opdrachtgevers.

Selectiecriteria aanbestedingen
.
Veel selectiecriteria gaan om ervaring met relevante opdrachten en referenties van vergelijkbare opdrachtgevers

Prijs en Financiële Stabiliteit

Voor het winnen van een opdracht is de stabiliteit van een organisatie van groot belang voor aanbestedende diensten. Selectiecriteria richten zich daarom ook op de financiële gezondheid van potentiële inschrijvers. Het gaat daarbij om omzet, liquiditeit en solvabiliteit. Selectiecriteria waarmee de opdrachtgever zekerheid wil inbouwen, en een financieel stabiele samenwerking zoveel mogelijk waarborgt.

Ervaring en Referenties

Maar een stabiele organisatie gaat om meer dan alleen de financiële zekerheid. Het gaat ook om het leveren van een bepaalde kwaliteit. Daarom gaan veel selectiecriteria ook om ervaring met relevante opdrachten en referenties van vergelijkbare opdrachtgevers. Aanbestedende diensten kunnen selectiecriteria opstellen die de relevante ervaring van leveranciers in vergelijkbare projecten en positieve referenties van eerdere klanten beoordelen. Een andere mogelijkheid is dat ze deze criteria niet per se onder de eisen benoemen, maar ‘verstoppen’ in een kwaliteitscriterium. Zo vragen ze soms een casus uit, of vragen ze in een gunningscriterium als ‘Samenwerking’ om met voorbeelden te onderbouwen hoe je een partnerschap inricht met opdrachtgevers.

Aanbestedingen winnen met onze hulp

Wil je de volgende aanbesteding winnen? Dat vraagt om meer dan een mooie tekst. Met onze experts en een heldere visie halen we samen de aanbesteding binnen. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Maak hieronder een keuze uit één van onze diensten.

Technische Vaardigheden en Innovatie

Voor sommige aanbestedingen zijn de technische vaardigheden en innovatieve kwaliteiten van inschrijvers van belang. Denk aan opdrachten in de ICT, de bouw en infrastructuur. Afhankelijk van de aard van de aanbesteding kunnen opdrachtgevers deze uitvragen als selectiecriteria. Dit houdt in dat opdrachtgevers leveranciers evalueren op hun vermogen om technologische oplossingen te bieden en innovatief te zijn in het aanpakken van uitdagingen. Dus hier is het zaak om met voorbeelden te komen uit het verleden; hoe heb je je technische vaardigheden bewezen en tot welke innovatieve oplossingen ben je gekomen? Maar vergeet niet vooruit te kijken: hoe houd je je eigen vaardigheden scherp in deze opdracht en blijf je de opdrachtgever verrassen?

Duurzaamheidspraktijken

We zijn nog maar een kleine stap verwijderd van 2030, en alle duurzaamheidsdoelen die we onszelf hebben gesteld. Steeds meer inkopers beseffen dit en nemen duurzaamheid op als een selectiecriterium in hun uitvraag. Denk aan ISO 14001, duurzame afvalverwerking, een energieneutraal pand en emissievrij transport. Maar Duurzaamheid wordt ook steeds vaker als gunningscriterium uitgevraagd. In die gevallen wordt er gevraagd om jouw creativiteit, en kun je veel verder gaan dan het gebruikelijke. Kijk op welk vlak jouw organisatie het verschil kan maken! Inspiratie nodig? Bekijk hier de Sustainable Development Goals.

Sustainable development goals.
Kijk op welk vlak jouw organisatie het verschil kan maken

Kwaliteitsbeheer en Certificeringen

Kwaliteit is moeilijk hard te maken. Maar voor een zekere ondergrens vertrouwen aanbestedende diensten vaak om kwaliteitsbeheersystemen en certificeringen. Selectie criteria voor kwaliteitsborging kunnen zich concentreren op de aanwezigheid van kwaliteitsmanagementprocessen binnen de organisatie van de leverancier. Dus hoe controleer je dat alle stappen zijn doorlopen en borg je dat niets wordt vergeten? Mocht je bepaalde certificeringen niet zelf in huis hebben, wordt vaak gevraagd om een ‘vergelijkbaar’ kwaliteitsmanagementsysteem. Meestal betekent dat niet veel meer dan het omschrijven van de processen binnen jullie organisatie. Lastig? Corus helpt graag om die processen uit te schrijven.

Capaciteit en Schaalbaarheid

Aanbestedingen zijn vaak langdurige en grootschalige projecten. Dan willen opdrachtgevers er zeker van zijn dat de organisatie genoeg capaciteit in huis heeft, en bij aanvraagpieken makkelijk kan opschalen. Daarom schrijven ze selectiecriteria uit die gaan over capaciteit, continuïteit en flexibiliteit. Het gaat bij het beantwoorden van deze selectie criteria om de vraag of de leverancier in staat is om aan de omvang van het project te voldoen, of je genoeg medewerkers hebt en een flexibele schil hebt waarmee je eventuele veranderingen aan kunt.

Bij Corus vinden we al vanaf onze oprichting dat sociaalmaatschappelijke ondernemers een dikke streep voor hebben bij aanbestedingen
Corus Logo.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Gelukkig zijn steeds meer inkopers bewust van het feit dat maatschappelijk verantwoord ondernemen de toekomst heeft. Voor opdrachtgevers die belang hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, kunnen selectie criteria MVO-praktijken omvatten, zoals ethisch ondernemen, diversiteit en inclusie, en bijdragen aan de lokale gemeenschap of werkgelegenheid. Bij Corus vinden we al vanaf onze oprichting dat sociaalmaatschappelijke ondernemers een dikke streep voor hebben bij aanbestedingen. Daarom helpen we je graag het verschil maken in MVO-gerichte aanbestedingen.

Selectie criteria: reflecteren op unieke behoeften

Je ziet het; aan de poort wordt al veel gefilterd voordat je aan een aanbesteding mee kunt doen. Het is belangrijk om dat filter serieus te nemen voordat je besluit om in te schrijven. Tegelijkertijd zijn niet alle criteria zo zwart-wit als ze lijken. Twijfel je? Of heb je hulp nodig om door bepaalde eisen heen te komen? Neem contact met ons op; wij helpen je graag om jouw volgende inschrijving op maat te maken!