Doorgaan naar content
Statamic Peak

Aanbestedingsplan

Het opstellen van een succesvol aanbestedingsplan is cruciaal als je een aanbesteding wilt winnen. Het is bovendien de blauwdruk voor de samenwerking met de opdrachtnemer voor de komende jaren.

Hulp nodig bij het inschrijven?

Wat is een aanbestedingsplan?

Een aanbestedingsplan is een strategisch document dat alle aspecten van een inschrijving voor een aanbesteding beschrijft. De aanbestedende dienst stelt hier bijna altijd gunningscriteria voor op zodat er een eerlijke beoordeling plaatsvindt op de opgevraagde punten. Het omvat vaak onder andere de doelstellingen, strategieën, benodigde middelen, tijdsplanning, en risicoanalyse.

Vijf kenmerken van een sterk en overtuigend aanbestedingsplan

1. Duidelijkheid en Structuur

Een sterk aanbestedingsplan moet duidelijk en goed gestructureerd zijn. Het moet gemakkelijk leesbaar zijn, met een logische opbouw die de lezer door het document leidt. Dit betekent het gebruik van overzichtelijke kopjes, subkopjes, en een duidelijke indeling van informatie, zodat alle belangrijke punten gemakkelijk te vinden zijn.

2. Relevant en specifiek

Een goed aanbestedingsplan moet specifiek en relevant zijn voor de aanbesteding. Dit houdt in dat het plan moet ingaan op de specifieke eisen en criteria van de opdrachtgever. Algemene of vage informatie voldoet niet; het plan moet aantonen dat het bedrijf de unieke behoeften en wensen van de opdrachtgever begrijpt en hierop inspeelt.

Selectiecriteria aanbestedingen
.
Een goed doordacht plan kan het verschil maken tussen het winnen en verliezen van een project.

3. Realistische tijdsplanning

Een overtuigend aanbestedingsplan bevat een gedetailleerde en realistische tijdsplanning. Dit omvat alle belangrijke mijlpalen en deadlines, en laat zien hoe het bedrijf van plan is om binnen de gestelde tijdslijnen te blijven. Een goede tijdsplanning laat ook zien dat het bedrijf zich bewust is van mogelijke vertragingen en hoe deze kunnen worden opgevangen.

4. Risicoanalyse en mitigatie

Een essentieel onderdeel van een sterk aanbestedingsplan is een grondige risicoanalyse. Dit omvat het identificeren van potentiële risico's die het project kunnen beïnvloeden en het ontwikkelen van strategieën om deze risico's te mitigeren. Door potentiële problemen proactief aan te pakken, toont het bedrijf aan dat het voorbereid is op uitdagingen en deze effectief kan beheren.

5. Sterke USP's en waardepropositie

Het plan moet duidelijk de unieke verkoopargumenten (USPs) en de waardepropositie van het bedrijf presenteren. Dit betekent dat het plan moet benadrukken wat het bedrijf onderscheidt van de concurrentie en welke voordelen het biedt voor de opdrachtgever. Of het nu gaat om technische expertise, innovatieve oplossingen, of een uitstekende klantenservice, het plan moet overtuigend overbrengen waarom het bedrijf de beste keuze is.

Aanbestedingen winnen met onze hulp

Wil je de volgende aanbesteding winnen? Dat vraagt om meer dan een mooie tekst. Met onze experts en een heldere visie halen we samen de aanbesteding binnen. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Maak hieronder een keuze uit één van onze diensten.

Kans op succes vergroten

Een gedegen aanbestedingsplan is de sleutel tot succesvolle aanbestedingen. Het biedt een gestructureerde aanpak en zorgt ervoor dat alle aspecten van de inschrijving op elkaar zijn afgestemd. Door te voldoen aan de vijf kenmerken van een sterk aanbestedingsplan – duidelijkheid en structuur, relevantie en specificiteit, realistische tijdsplanning, risicoanalyse en mitigatie, en sterke USP's en waardepropositie – kunnen bedrijven hun kansen op succes aanzienlijk vergroten.

De rol van Corus bij een aanbestedingsplan

Bij Corus helpen we elke dag klanten bij het opstellen van een sterk aanbestedingsplan. We weten precies welke documenten er nodig zijn, welke vinkjes je moet aankruisen en hoe je met een dichtgetimmerde inschrijving de aanbesteding wint. Met kritische vragen en een scherpe pen komen we in iedere branche tot een plan waarmee je de tender binnenhaalt.

Onze hulp inschakelen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.