Doorgaan naar content
Statamic Peak

Werken vanuit 4 verschillende landen. Hoe doen we het?

Bij Corus werken we volledig online vanuit vier verschillende landen: Nederland, Zuid-Afrika, Japan, Zweden en Anna werkt regelmatig vanuit Estland. Fantastisch dat het kan, want het biedt heel veel voordelen, maar het brengt natuurlijk ook wat uitdagingen met zich mee. Hoe wij het doen? Froukje neemt je mee!

Voordelen van Online Werken

In 2021 gaf René het startsein; hij ging eens uitproberen of het mogelijk was om een halfjaar vanuit Zuid-Afrika te werken. Een succes! Terwijl hij buiten werktijd de Lions Head beklom en in het weekend roadtrips maakte, was hij tijdens zijn werkuren gewoon bereikbaar zoals we gewend waren. In 2022 volgde ikzelf met 3 maanden Zuid-Afrika met mijn gezin en inmiddels zit ik met datzelfde gezin in de camper in Zweden. Met de komst van nieuw teamlid Andra hebben we nu bovendien zelfs een collega in Japan.

Het grootste voordeel van online werken voor ons, is allereerst dat iedereen binnen Corus de mogelijkheid heeft om (tijdelijk) in het buitenland te werken en andere culturen en landen te ontdekken. Het biedt enorm veel flexibiliteit. De enige vereiste die we hebben is; stabiel internet. Met de komst van Andra, die 7u tijdsverschil heeft t.o.v. Nederland, hebben we ervaren dat zelfs werken in dezelfde tijdzone geen must is.

Hoe doen we het?

Het werken op afstand brengt natuurlijk wat uitdagingen met zich mee. Want als je niet elke dag naast elkaar op kantoor zit spreek je elkaar toch minder, en is de kans groot dat je belangrijke (en ook minder belangrijke) informatie mist. Hoe zorgen we er dan toch voor dat op afstand werken een succes is?

  1. Elke dag hebben we om 9u een online dagstart. Is het je werkdag? Dan ben je daarbij. Tijdens de dagstart bespreken we wat we die dag gaan doen, wat belangrijke aandachtspunten zijn en of er bijzonderheden zijn. Zo weten we precies van elkaar waar iedereen mee bezig is en of iedereen zich redt.

  2. Elke dinsdag hebben we om 9u een projectoverleg waarin we alle lopende projecten doornemen. Verloopt alles volgens planning en begroting? Zijn er bijzonderheden, bijvoorbeeld vanuit een NvI of vanuit de klant? Zo weten we zeker dat alles op rolletjes loopt en nemen we projecten moeiteloos van elkaar over als dat nodig is.

  3. We gebruiken de app Slack waarmee we gedurende de dag met elkaar in contact blijven over werkdingen, maar is vooral ook de plek om je nieuwste ontdekking van een serie te delen, muziek of het beste recept voor een oer-Hollandse appeltaart. In Zuid-Afrika scoor je daar blijkbaar punten mee ;-)

  4. Zorg voor stabiel internet. Een open deur, maar dat is je eerste prioriteit als je online wilt werken. Tegenwoordig zijn er genoeg opties. Zo werk ikzelf met een hotspot-verbinding vanuit de camper. Je kunt je telefoon als hotspot gebruiken, maar een Mifi-router is ook een goede stabiele optie. Andra werkt vanuit haar huis in Yokohama en René vanuit z’n eigen kantoorplek in Kaapstad.

Communicatie en vertrouwen

Het klinkt zo simpel, maar met bovenstaande maatregelen hebben wij inmiddels een heel gestructureerd proces staan. Het belangrijkste is echter de commitment van het team. Online werken vraagt om goede communicatieve skills van collega’s. Delen dat je ergens tegenaan loopt, feedback durven geven en kritisch blijven op elkaar.

Ook zijn de werkuren onderling verschillend en zie je je collega niet van 9-17u achter zijn bureau zitten. Dat vraagt om vertrouwen in elkaar. Zo werk ik regelmatig tot 15u om nog even met mijn gezin ergens te gaan zwemmen in een meer en haal ik die ‘gemiste’ uren ‘s avonds of ‘s ochtends vroeg in. Zolang het werk maar af komt en de kwaliteit er niet onder leidt is er heel veel mogelijk.

Vragen? Over het online werken of over tips voor Tokyo, Kaapstad, Estland of Zweden? Laat het ons weten!

Lees ook

Maatschappelijk aanbesteden: inwoners aan het roer

Johan Stolk

Tegenwoordig nemen gemeenten de inwoners serieuzer: met maatschappelijk aanbesteden en right-to-challenge kunnen zij zelf beschikking krijgen over een budget om overheidstaken uit te voeren. Maar hoe pakt dit uit in de praktijk?

Maatschappelijk aanbesteden: inwoners aan het roer.