Doorgaan naar content
Corus Advies

Ombudsman Aanbesteding: OMA weet raad

Aanbestedingen zijn een ongelijk machtsspel, met de inkoper als spelmaker, jury én scheidsrechter. Inschrijvers betalen veel geld om mee te doen, weten niet wat hun winkans is en kunnen door een kleine procedurele fout al terzijde worden gelegd.

Bij Corus wilden we wat doen aan die ongelijkheid. Samen met een aantal marktpartijen, inkoopprofessionals en juridische specialisten zijn we Ombudsman Aanbesteding (OMA) begonnen. Een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, bedoeld om een gelijkwaardige dialoog te stimuleren tussen inschrijvers en inkopers. 

Een eerlijk aanbestedingsproces

Onduidelijkheden in de leidraad, onredelijke eisen of onmenselijke deadlines… Bij Corus hebben we een hoop vreemde zaken zien langskomen. Stuk voor stuk zaken waar inschrijvers niet over durven te zeuren, uit angst voor imagoschade. Maar het zit wel een goed aanbestedingsproces in de weg. En vaak genoeg leidt het tot ontevredenheid die pas naar buiten komt zodra de gunningsbeslissing binnen is, met dure rechtszaken als gevolg.

Inkopers beseffen niet altijd wat het voor een bedrijf betekent om een inschrijving te doen, en overzien de consequenties van hun uitvraag onvoldoende. Met vervelende en onbedoelde rechtszaken als resultaat. En als inschrijver is het soms lastig inschatten waar je iets mee moet. Zijn de eisen van de Aanbestedende Dienst bijvoorbeeld wel in verhouding met de opdracht? Is het verstandig om onder deze voorwaarden in te schrijven? Wat moet je doen bij een vreemde of ogenschijnlijke oneerlijke beoordeling? Allemaal vragen waar je dan graag een objectief en transparant antwoord op wilt krijgen.

Wat is precies het idee?

Om advies in te winnen bij OMA betaal je eenmalige een bedrag, waarna je binnen 24 of 72 uur deskundig advies terugkrijgt. In plaats van alleen de juridische kant van de zaak te belichten, heeft OMA oog voor handelsethiek, menselijkheid en de (maatschappelijke) uitwerking van een aanbesteding. Niet de rechten van beide partijen, maar de waarde van het aanbestedingsproces staat centraal. Beter aanbesteden is het doel.

Niet de rechten van beide partijen, maar de waarde van het aanbestedingsproces staat centraal.

Stel, je ziet iets vreemds in de uitvraag. Bijvoorbeeld dat de beoordelingscriteria te vaag zijn geformuleerd, waardoor de Aanbestedende Dienst de opdracht heel makkelijk aan een voorkeurspartij kan gunnen. Je hebt er een vraag over gesteld, maar in de Nota van Inlichtingen (NvI) krijg je geen bevredigend antwoord. Je legt de situatie uit aan OMA, en drie experts buigen zich over het vraagstuk en komen met een onderbouwd advies. Hiermee voorkom je dat je zorgen pas in de rechtszaal serieus worden genomen, en heb je tijdens het aanbestedingstraject al een middel om je recht te halen.

Ombudsman Aanbesteding

In de praktijk merken we dat dit werkt; terwijl de vragen en de NvI’s een opstapeling van frustraties zijn, komt een onderbouwd advies van een externe en onafhankelijke organisatie anders binnen bij de aanbestedende dienst. In tegenstelling tot de adviezen van de Commissie van Aanbestedingsexperts kun je OMA laagdrempelig en snel inzetten, waardoor de adviezen nog zijn in te zetten voordat de aanbesteding sluit. Praktisch advies, om inschrijvers en inkopers samen verder te helpen.

Dus heb je het gevoel dat je vastloopt? Er is meer ruimte dan je ervaart en meer mogelijk dan je denkt. Kijk eens op OmbudsmanAanbesteding.nl en ontvang je eerste advies gratis.

Lees ook

Pizza Succhi di Frutta: specialiteit van de chef

Johan Stolk

Een uitdaging waar je jezelf maandenlang mee kunt vermaken is de zoektocht naar de beste pizzeria van de stad. En de fijnproever weet dat het ‘m vooral in een goede gerezen bodem zit: dun maar wel een goede bite, luchtig maar niet te knapperig (Deze column verscheen eerder op AanbestedingsCafé).