Doorgaan naar content
Corus Advies

EMVI is dood. Lang leve MMVI!

Terwijl COVID-19 wereldwijd samenlevingen ontwricht, gaat de aanbestedingswereld vrolijk verder met de zoektocht naar de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). Van harte gefeliciteerd. Voor een marktconform bedrag heb je de partij gevonden die z’n processen goed voor elkaar heeft, risico’s indekt met beheersmaatregelen en onvoorziene situaties borgt. Maar is het hele idee niet dat al die borging in één klap volkomen waardeloos is gebleken?

Economisch meest voordelige inschrijving voor de lange termijn?

Hoeveel KPI’s, doelstellingen en monitoring je ook omschrijft, het uitgangspunt van een EMVI-inschrijving is altijd de huidige situatie. En als de coronapandemie iets aantoont, is het dat de huidige situatie niet het juiste uitgangspunt is. De toekomst is onzeker. En met smeltende poolkappen, brandende vluchtelingenkampen en een man met 160 miljard op z’n rekening kunnen we er wel op gokken dat het er niet per se veel beter op gaat worden.

COVID-19 is nog maar een voorproefje van de crises die komen gaan. En als we die net zo te lijf gaan als de huidige pandemie, vallen de grootste klappen bij degenen die ze onmogelijk kunnen opvangen.

Straffen we de kleine ondernemers omdat ze nu eenmaal de verkeerde droom zijn gevolgd?

Ondernemers de lasten dragen?

Neem de horecabedrijven in rampjaar 2020. De steunpakketten vanuit de overheid zijn maar een doekje voor het bloeden, en de verwachting is dat meer dan vijftig procent van de horeca eraan onderdoor gaat. En ‘onderdoor’ betekent in dit geval niet dat er een topman met een gouden handdruk wordt weggestuurd, en dat het bedrijf door een buitenlandse investeerder wordt overgenomen. Nee, in dit geval hebben we het echt over schrijnende persoonlijke situaties van faillisement en schuldsanering.

Laten we nu echt de kleine ondernemers de lasten dragen van een wereldwijde pandemie? Straffen we hen omdat ze nu eenmaal de verkeerde droom zijn gevolgd?

Maatschappelijk meest verantwoorde inschrijving

Aanbestedingen gaan over contracten van 4, 6 of soms wel 10 jaar, en bieden dus een middel voor overheden en ondernemingen om zich samen te wapenen tegen de toekomst. Hier zou je de basis moeten leggen om de grootste klappen in de toekomst op te vangen en eerlijk te verdelen. Eerlijk voor de mens, de maatschappij en het milieu. Maar dan moet je echt wel wat verder durven denken dan een paar ISO-certificaten en een werkervaringsplek. EMVI is dood. Lang leve MMVI: de Maatschappelijk Meest Verantwoordelijke Inschrijving.

Lees ook

Van TenderNed tot Negometrix: de grootste valkuilen

Eva Hamming

Zoeken naar, bekijken van en inschrijven op aanbestedingen? Daar zijn inmiddels aardig wat verschillende platforms voor. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met TenderNed, Negometrix, Aanbestedingskalender, CTM Solution of Ariba. Omdat de wereld van aanbestedingen al ingewikkeld genoeg is, maken wij u graag wat wegwijs in de verschillende platforms.

Aanbesteding platformen kunnen soms ingewikkeld zijn. Wij helpen je hier beter zicht op krijgen.