Bel ons voor vrijblijvend advies 010 307 6344

Gezocht: innovatiepartner voor duurzame keerwanden

De aanbesteding die u nu bekijkt is verlopen. Bekijk actuele tenders
Proeftuin duurzame keerwanden
Publicatiedatum: 19 juni 2021
Sluitingsdatum: 20 september 2021 23:59

Dit betreft een aanbesteding van het Innovatiepartnerschap duurzame keerwanden. Keerwanden zijn een van de elementen in het spoor die geproduceerd worden van beton. Hierdoor hebben zij een vrij hoge CO2 footprint. In het “ProRail perron op norm”-contract wordt al wel gewerkt met een dalende MKI referentiewaarde (Milieu Kosten Indicator) voor keerwanden.

Het doel van dit innovatiepartnerschap is vaststellen of keerwanden van een duurzamere materiaalsamenstelling kunnen leiden tot een product met vergelijkbare constructieve eigenschappen en een (sterk) gereduceerde MKI-waarde, en als nevendoel minder verzakken van de keerwanden. Afhankelijk van de uitkomsten past ProRail de eisen in de huidige specificatie aan naar meer functionele eisen. Hoger doel daarbij is om op termijn ook grotere constructieve objecten op een meer duurzame manier te realiseren dan van conventioneel beton.

Het innovatiepartnerschap duurzame keerwanden biedt ProRail en marktpartijen de kans om samen in de praktijk te onderzoeken hoe nieuwe typen ‘duurzame’ keerwanden presteren op het gebied van CO2-uitstoot, en circulariteit (MKI) en constructieve eigenschappen ten opzichte van de huidige standaard toegepaste betonnen keerwanden.

ProRail zoekt oplossingen die in ieder geval voldoen aan de volgende functionele eisen:
• Is de interface voor een zelfstandige gelijkvloerse instap van het perron de trein in en omgekeerd.
• Presteert beter op gebied van CO2 en circulariteit (MKI) dan de standaard betonnen keerwand met ambitie CO2 neutraal en 100% circulair.
• Is over de gehele levensduur duurzamer dan de huidige standaard betonnen keerwand.
• Dient de belasting op en tegen het perron te kunnen dragen (veroorzaakt door bijvoorbeeld gronddruk, personen of voertuigen).
• Dient voldoende sterk te zijn om de dragende functie gedurende de gebruiksduur te kunnen uitoefenen zonder voortijdig te bezwijken (constructieve veiligheid).
• Voldoet in de testfase aan veiligheidseisen om Toestemming voor Gebruik te krijgen (dit is een veiligheidsdossier waarin de eventuele risico’s en mitigerende maatregelen zijn opgenomen).

Daarnaast vindt ProRail het belangrijk dat de opdrachtnemer gedurende het innovatiepartnerschap: • Actief meewerkt aan het opstellen van een testprotocol.
• 1 meter keerwanden levert ten behoeve van het uitvoeren van laboratorium testen.
• Actief meewerkt aan het uitvoeren van de testen.
• 5 strekkende meter keerwand levert op het Werk op Amersfoort Centraal die door derden geplaatst wordt op het station Amersfoort voor test in operationele omgeving (veldtest). De keerwand moet met hetzelfde materieel (krol) als een conventionele keerwand geplaatst kunnen worden.

Is dit een klus voor u? Dan helpen wij u graag deze opdracht binnen te halen! Bekijk de totale aanbesteding op TenderNed of ga met ons in gesprek om deze opdracht binnen te halen.

Interessante aanbestedingen

De overheid is continu op zoek naar partners om Nederland nog schoner, veiliger en innovatiever te maken. Wij speuren door de stapel en pikken er wekelijks de mooiste opdrachten uit. Iets voor u? Neem contact op en ontmoet ons winnende team.  

Eva Hamming

Stille kracht. Laat echter in alles merken dat ze er is. Is gezegend met de gave om structuur aan te brengen en brengt hiermee projecten tot leven.

Meer weten? 06 15 42 76 78 eva@corusadvies.nl
Zie ook

Gezocht: Inhuur flexibel personeel

Inhuur flexibel personeel voor Scholengroep Trivium

Lees meer
Sluit: 20 maart 2023 Opleidingsdiensten